pátek 19. srpna 2011

Hlavou proti zdi

Už delší dobu bije do očí kvalita českých novinářů a hodnota jimi poskytovaných informací. Dnes jsem bohužel vystaven delší době kulise ČT 24, kde mi poskytli hned dva skvělé příklady, které mě přivádějí k lehkému zděšení - to jsme na tom opravdu tak zle?

Pokud novinář nerozumí chemickému objevu, je to pochopitelné, pokud novinář neumí řádně posuzovat a spojovat informace, je to špatné. Nejen na ČT 24 byl vystaven ostré kritice pan Jakl, poradce prezidenta, který si dovolil naznačit, že popotahovat kohokoliv za to, co zpívá, nebo říká, je pitomost. Jsou zdejší novináři už opravdu tak vyhladovělí, že nerozeznají extremistický názor od legitimního příspěvku do diskuze, která se vede již dlouho? Má být dovoleno křičet nacistická hesla? Hajlovat? Nebo pojmenovat stranu Komunistická strana Čech a Moravy? Připomíná mi to diskuzi o globálním oteplování, kde jeden čas měli všichni jasno. Globálnímu oteplování ale rozumí málokdo, tady by opravdu každý s maturitou měl být schopen vyhodnotit, o co se jedná.

Pokud máte každou chvíli ekonomickou rubriku, očekával bych, že seženete také někoho kompetentního pro vedení rozhovorů s ekonomickou tématikou. Bohužel. Překvapivě bystrá slečna z NHF VŠE byla při rozhovoru vedena podivně mimo. Při probírání tématu, že Španělsko reálně může čelit hrozbě bankrotu, se redaktorka ptá, zda by nebylo lepší i přesto nehledět na ekonomické poučky a myslet při reformách i na sociální polštáře? Jistě, že by to bylo lepší! Nebo ještě lépe! Nedělat nic a všem přidat. Jenže to je paní redaktorko princip toho, že vám dojdou prachy. Prostě na to nemáte.

Ale co, třeba to byl jen špatný s/den.

Žádné komentáře:

Okomentovat