úterý 28. června 2011

Měl by každý mít univerzitní diplom?

Diskuze o tom, kdo by měl mít titul, je vedena nejen u nás, ale také v USA. V tomto článku autor dochází k závěru, že náklady (nezapomeňme, že v USA se platí nemalé školné) jsou nižší než přínos diplomu.

Součástí této diskuze je samozřejmě debata o tom, zda reálně univerzita přidá takové znalosti, které poté člověk vhodně v životě zužitkuje. Jedním z hlavních podkladů pro argumentaci ve výše zmíněném článku je tento obrázek, který znázorňuje rozdíl v platech u lidí s diplomem v profesích, kde zřejmě přímo znalosti z univerzity neužijete. (pokladní, umyvač nádobí apod.)

Autor tuto statistiku interpretuje tak, že univerzita vám přidá určité univerzální schopnosti a umožní vám tím kdekoliv vydělávat více. Můj názor je, že za pomocí těchto dat lze argumentovat zcela opačně - přínos univerzity pro tato povolání je nulový, proto rozdíl v platech musí zřejmě odrážet spíš to, jací lidé chodí na univerzitu než přidanou hodnotu vysokého vzdělání. Tedy že přidanou hodnotu samotného univerzitního vzdělání lze těžko měřit a chtělo by to ji o tento efekt očistit.

Žádné komentáře:

Okomentovat