sobota 2. července 2011

Má Facebook hodnotu 70 mld. dolarů?

Ačkoliv k IPO Facebooku ještě nedošlo, již teď je na privátních trzích ohodnocen na 70 mld. dolarů při tržbách 1,86 mld. dolarů za rok 2010. Je tato cena adekvátní? Dle mého názoru není. Proč si to myslím?

1) Potenciální konkurenti Facebooku nečelí žádným bariérám vstupu na trh. Do půl roku až roku můžete mít datacentrum i software na to, abyste spustili životaschopného konkurenta.

2) Facebook není nic bez čeho lidé nemohou žít. Něco, co nutně potřebují.

3) Facebook je módní záležitost. (souvisí s bodem 2)

Myslím si, že ač se to nezdá, Facebook balancuje na hraně a v podstatě bude balancovat po celou dobu své existence. Stačí, aby třeba Google+ z nějakého důvodu začal Facebooku uživatele přetahovat. A už bude jedno, jak facebook vybrousí svůj obchodní model, protože jeho používanost začne klesat. Myslím si, že je absurdní ohodnotit na 70 mld. firmu, která tak rychle, jak vyrostla, může zase splasknout. Stačí, aby vznikla hysterie okolo bezpečnosti FB a uživatelé začnou odcházet.

FB je navíc také módní záležitost. Ale například v USA už pomalu přestává být tato sociální síť dostatečně cool.

Dle mého názoru je tak vysoká tržní hodnota možná jen díky tomu, že investoři tyto internetové firmy hodnotí naivně. Přičemž si neuvědomují přelétavost internetové populace a to, jak rychle se může FB dostat na zlomek své nynější hodnoty.

Žádné komentáře:

Okomentovat